PVGE
PVGE

PVGE Eindhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Eindhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Gustav Klimt (1862-1918) kunstschilder

Datum
maandag 8 februari 2021 14:00 - 16:00
Locatie
Gemeenschapscentrum Lievendaal, Lievendaalseweg 3, Eindhoven
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

HELAAS HEBBEN WE DEZE LEZING MOETEN AFGELASTEN VANWEGE CORONA MAATREGELEN.

 

Maandag, 8 februari 2021 14.00 uur 

 

Gustav Klimt (1862-1918) kunstschilder   

 

Inleider: mevrouw Erna Charbon 

 

Aanmelden uiterlijk 25 januari 2021 

 

In het Wenen van Gustav Klimt rond 1900, met twee miljoen inwoners de vierde stad van Europa, bloeide de kunst als nergens anders. Het was een stad vol paradoxen waar schitternede bals werden georganiseerd en tradities in stand werden gehouden, die de opkomende veranderingen ('moderniteit') moesten verbloemen, maar waarbinnen sociale tegenstellingen steeds nadrukkelijker voelbaar werden. Dit spanningsveld tussen behoudzucht en drang tot vooruitgang bleek rond 1900 een uitstekende voedingsbodem voor een hele generatie kunstenaars, componisten en wetenschappers als Gustav Mahler, Arnold Schönberg, Sigmund Freud en GUSTAV KLIMT. Opgeleid en begonnen als academisch kunstschilder, geliefd ook als portrettist van hogere klasse, brak Klimt halverwege zijn leven radicaal met tradities. 

Hij richtte met anderen in 1897 de Wiener Secession beweging op als Oostenrijkse variant van de Art Nouveau of Jugendstil. Het werk van de groepsleden werd populair dankzij het tijdschrift Versacrum. Klimts werk bestaat vooral uit schilderijen, maar hij heeft ook prachtige muurschilderingen, tekeningen en collages vervaardigd. Zijn onverminderde populariteit getuigt niet alleen van de bijzondere aantrekkingskracht van zijn weelderige schilderkunst, maar ook van universele thema's waaraan hij werkt: liefde, vrouwelijke schoonheid, ouder worden en de dood.     

 

 

 

 
 

Powered by iCagenda

PVGE Eindhoven organiseert drie soorten 'Evenementen':

► Presentaties/lezingen over kunst, historie of een reis (maandelijks)

► Op Restaurant: 3-gangen diners onder leiding van Rita (maandelijks)

► Op Reis: dagtochten en meerdaagse reizen, georganiseerd door de Reiscommissie

Deze evenementen staan open voor alle leden van de PVGE.

Leden van PVGE Eindhoven kunnen onder bepaalde voorwaarden ook deelnemen aan evenementen die door andere verenigingen georganiseerd worden (zie daarvoor de evenement pagina's van de andere lokale verenigingen.