PVGE
PVGE

PVGE Eindhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Eindhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

De Eerste Wereldoorlog

Datum
maandag 27 augustus 2018 14:00 - 16:00
Locatie
De Ronde, Tongelresestraat 146, Eindhoven
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maandag, 27 augustus 2018 

 

De Eerste Wereldoorlog

 

Aanmelden uiterlijk 17 augustus 2018

 

Inleider: Hélène Dubois 

 

De Eerste Wereldoorlog: Beeldvorming, herdenking, herinnering en beleving

 

2018 is het jaar van de honderd jarige herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Deze lezing gaat over hoe de Eerste Wereldoorlog gezien en herdacht werd. Het zal zich richten op het westelijke front en in grote mate op Frankrijk, waar een groot deel van de oorlog werd uitgevochten. In Frankrijk spreekt men nog over 'La Grande Guerre'.  

 

De Eerste Wereldoorlog was één van de dodelijkste in de recente Europese geschiedenis. Hij kostte naar schatting 18 miljoen levens. Ongeveer de helft waren militairen en de helft burgers. Daarnaast waren er nog 21 miljoen gewonden (lichamelijk en geestelijk). Dit had als gevolg dat de betrokken landen voor het eerst iets moesten doen om deze doden te eren en te herdenken. Hoe dit vorm te geven was een zoektocht. 

 

In Frankrijk zie je daarbij de afweging tussen verschillende belangen: nationaal en lokaal, collectief en individueel en seculier en religieus. Tijdens het interbellum verschenen er overal herdenkingsmonumenten, werden massabegrafplaatsen ingericht en rituelen ingevoerd. Het doel was troost, verwerking van leiden en verlies en het vormgeven van het collectieve rouwproces. Men spreekt in deze context over de 'democratisering van de dood'.

 

Met behulp van beeldmateriaal zal een overzicht worden gegeven van hoe men de oorlog zag, hoe men de gevallenen herdacht en van de herinnering in de jaren erna. Mogelijk zal deze lezing u de ogen openen voor de betekenis van de vele gedenktekens en monumenten die in dit vriendelijke landschap de stille getuigen zijn van de gruwelijkheid van deze oorlog. 

 

Hélène Dubois is historica en schrijver. Zij is de auteur van het Engelstalige boek 'Rebuilding Romagne', bundel van korte verhalen over de Eerste Wereldoorlog.

 

 

 

 
 

Powered by iCagenda

De afdeling PVGE Eindhoven organiseert drie soorten Evenementen:

► Presentaties/lezingen over kunst, historie of een reis (maandelijks)

► Op Restaurant: 3-gangen diners onder leiding van Rita (maandelijks)

► Op Reis: dagtochten en meerdaagse reizen, georganiseerd door de Reis-commissie

 

Deze evenementen staan open voor alle leden van de PVGE.

Leden van afdeling Eindhoven kunnen onder bepaalde voorwaarden ook deelnemen aan evenementen die door andere afdelingen georganiseerd worden (zie daarvoor de evenement pagina's van de andere afdelingen.

"SELECT * FROM `wvxzj_modules` WHERE 1