Excursie naar Molen de Volharding

 Evenement afgelopen
Datum
dinsdag 8 oktober 2019 11:30
Telefoon
Chris Geerts, tel. 06-46087827

Bijna iedereen in Best kent de molen. Maar wat weet je er nu van? De evenementencommissie van de PVGE organiseert een rondleiding in de korenmolen De Volharding. De rondleiding is op dinsdag 8 oktober 2019 en start om 11.30 uur. De molen is gebouwd in 1851, afgebrand in 1884 en herbouwd met onderdelen van een poldermolen, waarschijnlijk uit de omgeving van Delft. Daar ging men toen al over op het malen met stoomkracht. Vanaf 1904 ging de molenaar in Best ook een stoommachine gebruiken om de molen te laten draaien, later nog een olie/diesel motor. Hierdoor werd het windgedeelte compleet verwaarloosd.

In 1938 werd de molen onttakeld, d.w.z ontdaan van wieken en kap. Daarna volgde een periode van stilstand en dreigde te vervallen. Hij werd een onderdeel van een horecagelegenheid. Na jaren van onzekerheid werd in 1991 toch een nieuwe stelling rondom de molen aangebracht. Begin jaren 2000 ontdekte men dat de molen destijds was herbouwd met houten balken van een poldermolen uit 1762. Daarmee kwam de molen te vallen onder Monumentenzorg en kwam er Europees geld vrij voor het inwendig herstel. De gemeente kocht de molen en reserveerde 1,4 miljoen voor het herstel en maalvaardig maken, met de bedoeling een authentiek stukje Best voor het nageslacht te bewaren. In 2011 was het zover: de molen draaide en maalde weer als vanouds!.

Wat er allemaal bij komt kijken….
Op dinsdag 8 oktober willen een aantal vrijwillige molenaars en rondleiders graag ons de molen van binnen laten zien, hoe hij precies werkt en wat er allemaal bij komt kijken. Bij voldoende wind zal de molen in werking zijn. Om het geheel te verduidelijken wordt na afloop van de rondleiding een boeiende film over De Volharding van ongeveer 20 minuten getoond, waarin u alle details en finesses te zien krijgt.
Om de rondleiding te completeren maken we gebruik van de faciliteiten van de naastgelegen lunchroom EEHT. Deze lunchroom met werkatelier wil een inspirerende ontmoetingsplaats zijn in het hart van Best. Het is een dagbestedingsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een werkplek met een gouden randje en daarnaast een gezellige lunchroom waarbij de thee een hoofdrol speelt. Het team van de lunchroom verzorgt voor ons een lunch.
Voor deze rondleiding is met de organisatie van de molen afgesproken dat er maximaal 30 mensen mee kunnen doen aan de rondleiding met lunch. Wees er dus snel bij, want VOL is VOL.

Inschrijven voor deze rondleiding bij voorkeur via de groene knop rechts bovenin. Of anders het strookje in deze nieuwsbrief invullen en inleveren bij Chris Geerts, Rijpheuvel 10, 5685BT, Best, tel. 06-46087827.

 
 

Powered by iCagenda