PVGE
PVGE

PVGE Eindhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Eindhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Lezing - Het tapijt van Bayeux

 Evenement afgelopen
Datum
vrijdag 8 november 2019 14:00 - 16:00

“HET WANDTAPIJT VAN BAYEUX”
een koningsdrama

Dit wereldberoemde “wandtapijt” zou door Mathilde, de echtgenote van Willem de Veroveraar geborduurd zijn, naar alle waarschijnlijkheid is het echter vervaardigd door anderen. Men weet het gewoon niet zeker! Saksische wevers, Engelse kloosterlingen, Franse borduursters?

Tegenwoordig neemt men aan dat het gemaakt is in opdracht van Odo de Conteville, bisschop, de broer van Guillaume le Conquérant, een mooi stukje propaganda. Het is een kunstwerk met een lengte van ca. 70 meter en een hoogte van ongeveer 50 cm geborduurd op linnen en doet verslag van belangrijke gebeurtenissen in de 11de eeuw rond het jaar 1066. Het is een stripverhaal met 58 panelen en toont o.a. een waarschijnlijke meineed, de inscheping in Normandië, de landing in Engeland en de slag bij Hastings 1066, soldaten, fabels, tafelgewoonten, wapens, schepen en paarden, maar ook de komeet van Halley. Geestige details en veel gebeurtenissen passeren de revue. Tot in detail zien we bijzonderheden van het leven in de middeleeuwen van de 11de eeuw.
Achter kogelvrijglas wordt “de tapisserie” in het museum, Centre Guillaume-le-Conquérant, in Bayeux tentoongesteld.

De Spreker

Frans Loos trad dikwijls op als “leider”. Eerst was hij jeugdleider, daarna schoolleider op een middelbare school, en tenslotte reisleider. Samen met zijn vrouw heeft hij veel reizen geleid en hij kreeg daarbij vaak vragen over de prachtige steden en gebieden die ze bezochten.
Dat bracht hem ertoe om alles wat hij zoal vertelde eens op een rijtje te gaan zetten. Dit resulteerde in mooie digitale diapresentaties met de daarbij horende verhalen. Hij geeft nu al jaren lezingen, als een uit de hand gelopen hobby. Het zijn meestal onderwerpen, die met geschiedenis te maken hebben, want daar ligt zijn belangstelling. Vooral de middeleeuwen zijn zijn passie. Kortom, Frans Loos is een bevlogen historische-verhalenverteller. Het tapijt van Bayeux is een prachtig borduurwerk dat op zichzelf een schitterend verhaal vertelt en dat verhaal gaan we nu horen. Frans!

Vrijdag 8 november 2019, 14:00 – 16:00 uur
Locatie: 't Tweespan, Mira 2, Veldhoven.

Aanmelden

I.v.m. de zaal-planning en koffie wordt u vriendelijk verzocht u liefst vóór 1 november aan te melden. Dat kan nu meteen, via onze website, d.m.v. het groene icoontje boven aan deze pagina.

 
 

Powered by iCagenda

PVGE Eindhoven organiseert drie soorten 'Evenementen':

► Presentaties/lezingen over kunst, historie of een reis (maandelijks)

► Op Restaurant: 3-gangen diners onder leiding van Rita (maandelijks)

► Op Reis: dagtochten en meerdaagse reizen, georganiseerd door de Reiscommissie

Deze evenementen staan open voor alle leden van de PVGE.

Leden van PVGE Eindhoven kunnen onder bepaalde voorwaarden ook deelnemen aan evenementen die door andere verenigingen georganiseerd worden (zie daarvoor de evenement pagina's van de andere lokale verenigingen.