PVGE
PVGE

PVGE Eindhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Eindhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Lezing - De Architecten van ASML

Datum
vrijdag 13 maart 2020 14:00 - 16:00

De Architecten van ASML

"Het Natlab legde de basis,
ASML bracht de waferstepper aan de man"

Spreker: René Raaijmakers

Samenvatting:

Op het Philips Natuurkundig Laboratorium (Natlab) bedachten onderzoekers in de jaren zestig verschillende technologieën die aan de basis kwamen te staan van lithografie voor chipproductie. Vooruitziende geesten brachten deze ingrediënten samen in een groep die in het decennia daarna zowel de compact disc als de waferstepper voortbracht.
Er bleek uiteindelijk een cultuuromslag nodig om de waferstepper daadwerkelijk naar de markt te brengen en commercieel succesvol te maken. Die omslag kwam er met het uitspinnen van de lithografische technologie in de vorm van ASML, een joint venture van ASM International en Philips.

ASML 00

In zijn lezing schetst René Raaijmakers de geschiedenis van de lithografische technologie op het Natlab. Hij laat zien waarom de Eindhovense researchers binnen enkele jaren in staat waren om een stepper in elkaar te zetten. Daarna vertelt Raaijmakers waarom het bij Philips niet en bij ASML wel lukte om de waferstepper wereldwijd aan de man te brengen.

ASML 03

De Spreker:

René Raaijmakers (Oirschot, 1960) ging direct na zijn studie scheikunde aan de slag als wetenschapsjournalist. In de jaren negentig schreef hij als freelance medewerker over techniek voor onder meer NRC Handelsblad, Intermediair, Automatisering Gids en Computable. In 1999 richtte hij Techwatch op en startte met Bits&Chips, een vak- en opiniemagazine voor de hightechindustrie. Raaijmakers is sinds 2011 eigenaar van The High Tech Institute, voorheen Philips Centre for Technical Training (CTT). De afgelopen jaren schreef hij boeken over Philips Natlab en over ASML. Met Paul van Gerven schreef hij “NatLab, kraamkamer van ASML, NXP en de CD”. Daarnaast schreef René twee boeken over ASML: “De geldmachine, de turbulente jeugd van ASML”, en zijn meest recente boek: “De architecten van ASML”.

ASML 01

Locatie en tijd:

Vrijdag 13-mrt-2020. Tijd 14:00 – 16:00.
Locatie: 't Tweespan, Mira 2, Veldhoven.

Aanmelden

I.v.m. de zaal-planning en koffie wordt u vriendelijk verzocht u liefst vóór 6 maart aan te melden. Dat kan nu meteen, via onze website, d.m.v. het groene icoontje boven aan deze pagina.

 
 

Powered by iCagenda

PVGE Eindhoven organiseert drie soorten 'Evenementen':

► Presentaties/lezingen over kunst, historie of een reis (maandelijks)

► Op Restaurant: 3-gangen diners onder leiding van Rita (maandelijks)

► Op Reis: dagtochten en meerdaagse reizen, georganiseerd door de Reiscommissie

Deze evenementen staan open voor alle leden van de PVGE.

Leden van PVGE Eindhoven kunnen onder bepaalde voorwaarden ook deelnemen aan evenementen die door andere verenigingen georganiseerd worden (zie daarvoor de evenement pagina's van de andere lokale verenigingen.