PVGE
PVGE

PVGE Eindhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Eindhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Lezing - Vogels om u heen

 Evenement afgelopen
Datum
vrijdag 10 januari 2020 14:00 - 16:00

 “Winterse vogels van Veldhoven”

Als er onder ons mensen zijn die mochten denken dat je tijdens de winter net zo goed binnen zou kunnen blijven omdat de natuur levenloos is dan gaat Robbert van Hiele proberen ons te laten zien waarom dat geen goed idee is. Veel vogels uit het noorden en oosten van Europa vinden 's winters in hun broedgebieden nog maar weinig te eten en trekken naar betere oorden. Dat hoeft zeker niet het zuiden van Europa te zijn. Nederland is met zijn relatief gematigde klimaat aan de zee een perfecte winterplek. Een beetje afhankelijk van wind en weer komen er groepen kleine vogeltjes naar onze oorden. Gebonden aan een bepaalde plek zijn ze niet. Is er wat te eten dan blijven ze, is het eten op dan trekken ze weer verder. Enkele leuke wintersoorten zijn sijs, keep, koperwiek en kramsvogel. En ook zijn er soorten die gewoon in ons land blijven maar wel wat meer rond gaan zwerven en zelfs in tuinen terecht komen. Denk aan goudhaan, grote bonte specht en zelfs de kuifmees.
Om Robbert zelf aan het woord te laten: “Met behulp van wat beeldmateriaal en bijbehorende verhalen laat ik zien dat je je vorige hobby's op een laag pitje kunt zetten en beter naar buiten kunt gaan. Ik geef namelijk ook aan waar je ze in en rond Veldhoven deze winter zou kunnen vinden. Vindgaranties geef ik niet maar heb je heel veel geduld, een goede verrekijker, kun je stil zijn en wil je naar buiten dan heb je een goede kans ze ook echt in beeld te krijgen”.

De Spreker

Vogelkenner Robbert van Hiele woont in Veldhoven, is oud-reisleider natuurreizen en leraar biologie.
Bij Robbert ontstond op een bepaald moment het idee een vogelboekje te schrijven voor mensen die niet echt vogels kijken maar het best leuk zouden vinden om er wat meer van te weten te komen.
Het is geen vogelherkeningsboek geworden, maar geeft tips hoe op pad te gaan en met welke kleding en attributen. Het is een handleiding voor beginnende vogelaars over Vogels in Veldhoven. Er staan 3 wandelingen in, te weten de Genderwandeling, de Habrakenwandeling en de Kinderboerderijwandeling. Maar Van Hielen geeft vooral tips hoe van zomaar wandelen naar vogels kijken in z'n gang gaat.

Vogels 03
"Toen ik klein was vroeg ik voor elke verjaardag dierenboeken, maar nog niet speciaal over vogels. Toen ik 18 was studeerde ik in Wageningen Natuurbeheer. Met een vriend deed ik een keer mee aan een vogelexcursie, het was lente en van al die geluiden, we snapten er niks van, één brij van vogels. We zijn daarna toch begonnen geluiden te leren en zijn zelf vogels gaan kijken. Zes jaar geleden pas ben ik er veel beter mee gaan werken, buiten veel luisteren en stilstaan en veel kennis opdoen, ik leer nog elke dag bij. Ik heb een klein vogelclubje opgericht en organiseer af en toe kleine excursies."

Vrijdag 10-jan-2020. Tijd 14:00 – 16:00.
Locatie: 't Tweespan, Mira 2, Veldhoven.

Aanmelden

I.v.m. de zaal-planning en koffie wordt u vriendelijk verzocht u liefst vóór 6 september aan te melden. Dat kan nu meteen, via onze website, d.m.v. het groene icoontje boven aan deze pagina.

 

 

 

 

 

 
 

Powered by iCagenda

PVGE Eindhoven organiseert drie soorten 'Evenementen':

► Presentaties/lezingen over kunst, historie of een reis (maandelijks)

► Op Restaurant: 3-gangen diners onder leiding van Rita (maandelijks)

► Op Reis: dagtochten en meerdaagse reizen, georganiseerd door de Reiscommissie

Deze evenementen staan open voor alle leden van de PVGE.

Leden van PVGE Eindhoven kunnen onder bepaalde voorwaarden ook deelnemen aan evenementen die door andere verenigingen georganiseerd worden (zie daarvoor de evenement pagina's van de andere lokale verenigingen.