PVGE
PVGE

PVGE Eindhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Eindhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Lezing - Goya en Hogarth

 Evenement afgelopen
Datum
vrijdag 13 september 2019 14:00 - 16:00

Lezing
"Prenten en etsen van Francisco Goya en William Hogarth"

Spreker: Erna Charbon

Francisco José de Goya Lucientes en William Hogarth waren de meest opmerkelijke kunstenaars op het einde van de achttiende eeuw. Beiden waren beroemde schilders, maar hun meest aansprekende werken zijn de prenten die ze zelf maakten en publiceerden. De prenten, die vaak in seriële vorm werden geproduceerd zoals stripverhalen, waren gericht op een meer populaire markt dan hun schilderijen. Beide kunstenaars schuwden de maatschappelijke betrokkenheid in hun werk niet; armoede, dakloosheid, oorlog, wreedheid, seksueel misbruik, mensenhandel en vele andere misstanden werden onderworpen aan hun forensisch onderzoek - geen enkel onderwerp was verboden terrein. Deze uitdagende afdrukken roepen een spectrum aan reacties op, waaronder schok, ongemak, plezier, pijn en empathie.
Erna Charbon gaat in haar lezing in op de overeenkomsten en verschillen tussen deze kunstenaars en hoe beiden ook hedendaagse kunstenaars beïnvloed hebben. Haar presentatie sluit direct aan bij de actualiteit: Op dit moment start er in het van Abbemuseum een tentoonstelling die gewijd is aan Goya en Hogarth. Naast de prenten van Goya en Hogarth worden ook werken uit de eigen collectie van het van Abbe getoond.

Deze lezing stond eerder aangekondigd als een lezing over Rembrandt & Velázquez. Het thema is, in overleg met de spreker, nu aangepast en gaat over de schilders Goya & Hogarth. U kunt zich aanmelden via de groene knop hierboven. Mocht u zich al eerder aangemeld hebben; uw eerdere aanmelding blijft gewoon geldig.

De Spreker

Erna Charbon studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht. Als kunsthistorica/docent kunstgeschiedenis is zij gespecialiseerd in het ontwikkelen en geven van cursussen, lezingen, museumexcursies en rondleidingen. Tijdens haar studie in Utrecht specialiseerde zij zich in de Symboliek van de 17de eeuw, maar in de loop der jaren heeft zij zich tevens verdiept in diverse andere kunsthistorische periodes en onderwerpen. Sinds 2003 werkt zij in het Van Abbemuseum als rondleidster/cicerone. Erna volgt de ontwikkelingen op kunstgebied op de voet en we verwachten ook deze keer een boeiende toelichting op de exposities in het Prado en het Rijksmuseum.

 "Ik ben van mening dat kunst
helpt om de wereld een beetje
mooier en verrassender te maken
en mijn liefde voor de kunst breng ik
graag over op anderen"!

 erna charbon 1

 

Vrijdag 13 september 2019, 14:00 – 16:00 uur
Locatie: 't Tweespan, Mira 2, Veldhoven.

Aanmelden

I.v.m. de zaal-planning en koffie wordt u vriendelijk verzocht u liefst vóór 6 september aan te melden. Dat kan nu meteen, via onze website, d.m.v. het groene icoontje boven aan deze pagina.

 
 

Powered by iCagenda

PVGE Eindhoven organiseert drie soorten 'Evenementen':

► Presentaties/lezingen over kunst, historie of een reis (maandelijks)

► Op Restaurant: 3-gangen diners onder leiding van Rita (maandelijks)

► Op Reis: dagtochten en meerdaagse reizen, georganiseerd door de Reiscommissie

Deze evenementen staan open voor alle leden van de PVGE.

Leden van PVGE Eindhoven kunnen onder bepaalde voorwaarden ook deelnemen aan evenementen die door andere verenigingen georganiseerd worden (zie daarvoor de evenement pagina's van de andere lokale verenigingen.