PVGE
PVGE

PVGE Eindhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Eindhoven

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Dagtocht Urk en boottocht met "de Zuiderzee"

Datum
donderdag 29 augustus 2019
Telefoon
Maria Van Hauwe (040) 201 66 18
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het IJsselmeer ontstond door het afsluiten van een deel van de Zuiderzee door de Afsluitdijk. De Afsluitdijk is 32 kilometer lang en werd voltooid op 28 mei 1932 en was een ontwerp van ingenieur Cornelis Lely. De officiële naamsverandering van Zuiderzee naar IJsselmeer vond plaats op 20 september 1932. Het meer werd vernoemd naar de rivier de IJssel die via het Ketelmeer uitmondt in het IJsselmeer. Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland met een oppervlakte van 1133 km² en een diepte van gemiddeld 4,4 meter. Het diepste punt – 9,5 meter – bevindt zich voor de kust van Lelystad.

De Afsluitdijk is erg in trek bij fietsers om van Friesland naar Noord-Holland te fietsen of omgekeerd, maar het fietspad is vanaf 1 april 2019 (geen aprilgrap!) tot 1 april 2022 gesloten vanwege werkzaamheden. Er wordt een bus ingezet voor vervoer van personen en fietsen.
Het deel van de vroegere Zuiderzee ten noorden van de Afsluitdijk wordt tegenwoordig tot de Waddenzee gerekend.

Afsluitdijk1

Urk is een voormalig eiland in de Zuiderzee/het IJsselmeer. Het werd in 1939 door een dijk verbonden met Lemmer. Nu ligt het in de Noordoostpolder die in 1942 werd drooggemalen, maar voor de bewoners leeft het eilandgevoel nog steeds. Men woont niet in Urk maar op Urk en men heeft nog een eigen dialect en een eigen volkslied. Toen Urk nog een eiland was, vóór 1939, was de veerdienst tussen Urk en Enkhuizen de enige verbinding met het vasteland. Passagiersschip De Zuiderzee houdt deze unieke historie in stand en verzorgt in de zomermaanden nog steeds deze veerdienst tussen Urk en Enkhuizen.

Vanuit Valkenswaard en Aalst rijden we richting Urk waarbij we onderweg stoppen voor koffie/thee met gebak. Aangekomen op Urk, gaan we aan boord van De Zuiderzee voor een twee uur durende vaartocht. We varen langs het eiland Urk maar ook langs het grootste windmolenpark van Nederland. Tijdens de boottocht genieten we van een warme lunch met vers gebakken kibbeling, frites en salade, met nog een kopje koffie of thee. Nadat we van boord zijn gegaan heeft u nog de gelegenheid om Urk te bezoeken. Daarna rijden we richting het zuiden waarbij we een stop maken in St. Oedenrode voor de koffietafel. We verwachten omstreeks 20.30 weer terug te zijn.

Vertrektijd: bij voldoende deelname vertrekken we op donderdag 29 augustus om 8.15 uur bij de Mariakerk, Warande 8 in Valkenswaard en om 8.30 uur bij de Jumbo, Hortensialaan 2 in Aalst.
Reissom: € 73,50 per persoon. Bij de reissom zijn inbegrepen de busreis, koffie/thee met gebak, de rondvaart, de lunch, de koffietafel en een attentie voor de chauffeur.
Aanmelden en informatie: Maria Van Hauwe tel. (040) 201 66 18 of  e-mail reizen@pvge-awv.nl
Aanmelden vóór 8 augustus. Uw aanmelding is compleet als u bovenstaand bedrag uiterlijk 15 augustus hebt voldaan op rek. nr. NL62 RABO 0155 7060 55 t.n.v. PVGE Aalst-Waalre en Valkenswaard o.v.v. dagtocht Zuiderzee en uw naam.
Bereikbaarheid: de begeleiding is gedurende deze reis bereikbaar op tel. 06 2989 5501.

 
 

Powered by iCagenda

PVGE Eindhoven organiseert drie soorten 'Evenementen':

► Presentaties/lezingen over kunst, historie of een reis (maandelijks)

► Op Restaurant: 3-gangen diners onder leiding van Rita (maandelijks)

► Op Reis: dagtochten en meerdaagse reizen, georganiseerd door de Reiscommissie

Deze evenementen staan open voor alle leden van de PVGE.

Leden van PVGE Eindhoven kunnen onder bepaalde voorwaarden ook deelnemen aan evenementen die door andere verenigingen georganiseerd worden (zie daarvoor de evenement pagina's van de andere lokale verenigingen.